dinotte

Istoria saltelelor


Chiar daca poate nu constientizam, patul si salteaua de pat sunt foarte importante in existenta noastra. Dupa statisticile oficiale, o persoana petrece in timpul vietii intre 17 si 24 de ani, dormind. Daca luam doar aceste statistici in calcul, si nimic altceva, tot merita sa pornim in cautarea celei mai potrivite saltele pentru patul nostru. Fara un pat bun si o saltea comoda somnul nostru poate deveni un cosmar. Astazi, cand avem posibilitatea de a alege intre o multitudine de optiuni, ne vine  greu sa ne imaginam cum era viata fara pat. 

Dar cand au aparut saltelele? Cea mai veche saltea descoperită până în prezent are vârsta de peste 70.000 ani. O echipă internaţională de arheologi a descoperit străvechea saltea într-o peşteră din Sibudu, o formaţiune carstică în depozitele de gresii din Africa de Sud. Salteaua era facuta dintr-un material vegetal care avea proprietatea sa indeparteze tantarii. Inca de pe vremea cand traia in pesteri, omul si-a dat seama ce importanta are un somn odihnitor. Saltelele au aparut ca o alternativa la dormitul pe pamant si aveau rolul de a evita murdaria si a tine la distanta daunatorii. Salteaua a aparut in perioada neolitica, cand omul primitiv a realizat prima saltea din iarba si frunze si a acoperit-o cu piei de animale. 

De cand au fost inventate saltelele au avut scopul de a asigura dormitul confortabil. Cuvantul “saltea” este preluat din limba araba si inseamna “a ridica”. In anul 3600 i.H. apar in Persia primele saltele umplute cu apa, confectionate din piele de capra. Egiptenii au construit ceva similar cu un cadru de pat pe care au asezat o saltea, dar odihna in paturi ridicate de la sol era rezervata faraonilor, egiptenii de rand dormeau pe crengi asezate intr-un colt al casei. Un secret al egiptenilor era salteaua cu hrisca care sustine coloana si o ajuta sa se relaxeze, eliberand tensiunea musculara si oferind un somn mai bun. Indienii aveau si ei un secret si anume salteaua acu-presiune, varianta moderna a patului de cuie. Tepii stimuleaza punctele de presiune ale corpului si elibereaza hormoni care alina durerile . Daca persii apreciau confortul, in schimb grecii realizau paturi pur decorative. Acestea erau bogat ornamentate si accesorizate cu blanuri de animale. In Roma antica se foloseau pe post de saltele saci umpluti cu paie, trestie sau lana. Romanii din clasa superioara dormeau pe saltele umplute cu pene, in timp ce restul pe saltele umplute cu lana sau fan. Incepand cu anii 1200 in Japonia gasim saltelele Tatami care initial erau simpe covoare japoneze si erau considerate obiecte de lux folosite de nobilime, iar apoi au devenit populare si printre preoti si samurai. In perioada Renasterii apar saltele confectionate din pastai de mazare sau paie, dar si din pene. Paturile renascentiste apar in diferite forme si structuri, dar cel mai comun este patul cu sfori format dintr-un cadru de lemn umplut cu sfori. Se dormea direct pe sfori sau pe saltele asezate pe sfori. Incepand cu secolul al VIII-lea, bumbacul si lana sunt folosite pentru umplutura saltelelor. Tot atunci apar si husele pentru saltele confectionate din bumbac sau panza de in. Aceasta parte din istoria saltelei arata inceputurile a ceea ce utilizam in prezent.

 La sfarsitul secolului XIX-lea se inventeaza somiera. Incepand cu anii’30 se folosesc saltelele tapitate si cele cu arcuri. Saltelele cu arcuri sunt cele mai cunoscute si mai des intalnite dintre toate tipurile de saltele. Douazeci de ani mai tarziu apar saltele din LATEX, iar in anul 1960 apare pe piata prima saltea umpluta cu apa. Inventarea saltelei cu apa a fost realizata de doctorul William Cooper din Anglia care a utilizat primele saltele pentru pacientii sai, observand imbunatatiri spectaculoase ale starii de sanatate a acestora. Vor fi urmate de cele din cauciuc vulcanizat umplute cu aer, iar in 1992 apare prima saltea “memory foam” ce utilizeaza un material vasco-elastic inventat de NASA. Cea mai buna saltea este facuta sa ia forma corpului tau. Multe saltele pastreaza chiar aceasta forma pentru cateva minute dupa ce te ridici din pat. Aceasta revenire la normal a saltelelor se datoreaza tocmai acestui material si anume spuma memory (Lenta memory). 

Salteaua este o parte importanta din dormitorul nostru oferindu-ne confort si relaxare. In ultima perioada a crescut cererea pentru saltele ortopedice deoarece din ce in ce mai multi oameni desfasoara o activitate statica la birou si se plang de dureri de spate. Noaptea, cand corpul in sfarsit se relaxeaza, are nevoie de un suport adecvat din partea saltelei iar coloana trebuie sa isi pastreze pozitia si forma naturala. Somnul este mai placut si mai relaxant intr-un dormitor aranjat potrivit principiilor Feng Shui, intrucat acesta te invita intr-o atmosfera speciala, inzestrata cu un flux de energie pozitiva. Potrivit principiilor Feng Shui o saltea de pat trebuie sa fie de calitate superioara, invelita in materiale rafinate, confortabila, astfel incat sa asigure un somn relaxant si odihnitor. In ultimii ani, tehnologiile folosite pentru crearea saltelelor eu evoluat atat de mult incat nici ne putem inchipui ce materiale de ultima generatie se folosesc pentru a ne asigura un somn confortabil, asa ca veti fi surprinsi sa aflati cate tipuri de saltele au aparut, fiecare cu o tehnologie avansata de confectionare.

Calitate italiană

Pentru cei mici

SALTELE MYFORM ANTIALERGICE dinotte

Laboratoarele companiei

INVESTIȚII ÎN CERCETARE ȘI INOVARE

© ÎCS ”Treci Company” SRL 2018
c/f 1003600025715; cod TVA 0304970;